Benešov hlásí: Jde to i bez aut!

06. 11. 2023

Do celorepublikové iniciativy, kterou pořádá organizace Pěšky městem, se zapojilo celkem 439 škol z 13 krajů, což je o 133 více škol než v roce předchozím. Počet školáků, kteří „chodili" do školy (alespoň částečně) pěšky se zvýšil ze 70 000 na 100 000.

Výzva Pěšky do školy vznikla v návaznosti na neutěšenou dopravní situaci v době před začátkem školního vyučování. Školy a školky proto během Evropského týdne mobility připomínaly dětem i rodičům, co chůze přináší jednotlivcům (příležitost se hýbat, nastartovat mysl, popovídat si, něco zažít) i z hlediska širší perspektivy (zklidnění dopravy před školou, čistší vzduch před školou i ve třídách).

 

Pěší doprava je nejen nejekologičtějším, ale pro tělo i nejpřirozenějším pohybem. Jednotlivé projekty organizace Pěšky městem jsou propojené tak, aby dnešní školáci mohli ve své dospělosti žít ve městech, kde mohou bez bariér a nekvalitního ovzduší chodit pěšky – ideálně aby vše důležité bylo v dosahu patnáctiminutové procházky. A aby na tento pohyb byly zvyklí už ze školních lavic. Přestože je pro nás pěší doprava stěžejní, podporujeme i jiné formy udržitelné mobility, proto děti mohli v týdnu od 18. září vyrazit do školy i na kole, na koloběžce, skateboardu nebo s využitím hromadné dopravy," dodává k projektu jeho hlavní koordinátorka Marie Čiverná z Pěšky městem. (zdroj: Tisková zpráva organizace Pěšky městem, z. s. z 31. 10. 2023 a z 15. 9. 2023)

 

Účast v projektu hodnotí Michal Franěk, třídní učitel 8. A ZŠ Karlov, která se stala druhou nejúspěšnější třídou Středočeského kraje: „Zapojením do Pěšky do školy jsme chtěli zlepšit návyky našich dětí i jejich rodičů a motivovat je, aby nejezdili autem až těsně před školu. Celý týden tedy děti zaznamenávaly, zda přicházejí do školy pěšky, MHD nebo autem. Potěšilo nás, že většina dětí nejčastěji volila chůzi a velký úspěch jsme slavili i s akcí „Pěšky na Karlov", kterou jsme připravili společně s ostatními kolegy. Z několika sběrných míst jsme tehdy ve středu 20. září vyrazili společně do školy a rádi bychom to na jaře zopakovali bez ohledu na to, že už nepůjde o výzvu. Doufáme, že nové návyky děti i jejich rodiny nezapomenou a do školy se budou, jak to jen půjde, dopravovat bez aut během celého školního roku."

 

V celorepublikové výzvě uspěla i benešovská MŠ Čtyřlístek, která se nad rámec pravidelné chůze soustředila také na dopravní značení i celkový pocit bezpečí na trase školka-volnočasový areál Sladovka, kam procházkou vyrazila i s rodiči (nasbírané podněty najdete ve videu). „Cílem týdenní výzvy bylo snížit počet aut před školou, naučit děti využívat jinou než automobilovou dopravu a podpořit význam chůze jako nedílné součásti zdravého životního stylu," uvádí ředitelka školky Lucie Dušková.

Rád bych poděkoval všem benešovským školám, kteří se do výzvy Pěšky do školy zapojily, a děkuji také za nasbírané podněty. Abychom podpořili pěší dopravu po městě a ta se stala ne krátkodobou záležitostí, ale denním standardem, pracujeme na bezpečné průchodnosti městem. Zabýváme se také dopravní obslužností v rámci hojně navštěvovaného areálu Sladovka," dodává místostarosta Jakub Hostek s tím, že se touto agendou bude mimo jiné zabývat i pracovní skupina pro udržitelnou městskou mobilitu.

Jak vypadá začarovaný kruh z hlediska dopravy do školy. Vyrazíte příště pěšky nebo autem?

Zdroj: Pěšky městem, www.benesov-city.cz

Autor: Mgr. Tereza Lípová

Benešov hlásí: Jde to i bez aut!
Modul: Novinky